top of page

Az "Innovating Climate Services Through Integrating Scientific and Local Knowledge"
(I-CISK) projekt, az Európai Zöld Megállapodás keretében olyan innovatív eszközöket, információs szolgáltatásokat és megoldásokat fejleszt, amelyek segítenek jobban megérteni az éghajlatváltozás hatásait, különösen a városi hőszigetek hatásait, valamint segíti az azokra való felkészülést.

ÉGHAJLATI SZOLGÁLTATÁSOK

Az éghajlati szolgáltatások lehetnek például olyan előrejelzések, amelyek a várható hőhullámokra és hőmérséklet változásokra vonatkoznak és figyelembe veszik a városi hősziget hatást. A Kopernikusz, az Európai Unió Föld-megfigyelési programja, által szolgáltatott adatokat is fel lehet használni a városi hősziget hatás és a hőmérsékleti viszonyok feltérképezésére. Éghajlati szolgáltatások közé tartozhatnak olyan térbeli adatok és térképek is, amelyek megfelelő felbontásban mutatják be egy város hőmérsékleti viszonyait és azok változásait térben és időben.

Az éghajlati szolgáltatások további példái lehetnek olyan döntéstámogató eszközök, amelyek segítenek a városi tervezőknek a városi "forró pontok" csökkentésére irányuló intézkedések tervezésében és megvalósításában, a városlakóknak pedig a városi hőhöz való alkalmazkodásban. Ilyen eszközök például a városi hőtérképek vagy olyan szimulációs eszközök, amelyek bemutatják az adott városban várható hőmérsékleti változásokat a klímaváltozás előrehaladtával.

Az I-CISK projekt keretében 7 Living Lab jön létre Európában és Afrikában, amelyek mindegyike egy-egy éghajlatváltozási gócpontban található, sajátos földrajzi és éghajlati adottságokkal.

Spacecraft in Orbit
Living Lab Budapesten

A Budapesti laborban a felhasználókkal közösen dolgozunk ki éghajlati szolgáltatásokat, amelyek segítenek az városi hőszigetek  kockázatainak és kiterjedésének azonosításában és kezelésében. A munka középpontjában a közös létrehozás (co-creation) megközelítése áll. 

HŐTÉRKÉPEZÉS

A hőtérképezési kampány során térbeli adatokat gyűjtünk, például hőmérsékleti adatokat és levegőminőségi adatokat, hogy bemutassuk, mely területek az érintettek a leginkább a városi hősziget hatás által. Az adatgyűjtés a város különböző pontjain történik, ahol egy adott utcarészlet vagy épületkomplexumra vonatkozóan határozzuk meg a "forró pontokat". 

Cityzcan_logo_ff.png

Az adatgyűjtés során mérőeszközöket használnak, amelyek rögzítik az adott terület hőmérsékletét és egyéb környezeti paramétereit. Az adatokat összevetjük más adatokkal is, például az épületek, az úthálózat vagy a zöldfelületek elhelyezkedésével, hogy feltérképezzék az adott terület hősziget hatását és annak okait.

aszfalt.jpg

szenzor doboz

hőkamera és környezeti szenzorok

Image by Balázs Kétyi

hőadatok weboldala

webfelület a mérésekhez

Cardboard Box

mérési protokol

egyszerű mérési útmutatók

Image by NASA

sztori térkép

egy-egy környék mérései

Urban

termál koMfort kérdőív

kérdőív a hőstressz értékelésére

Game Strategy Plan

tudástár

ismertető anyagok

ESEMÉNYEK

CityZcan rendszer bemutatkozása

Az "Innovating Climate services through Integrating Scientific and local Knowledge" (I-CISK) európai projekt tarlálkozót tartott Münsterben 2022 szeptemberében. A kétnapos esemény a résztvevők megosztották ötleteiket és tapasztalataikat arról, hogyan lehet olyan klímaszolgáltatásokat fejleszteni, amelyek összekapcsolják a tudományos és a helyi tudást. A találkozó fókuszában az első év eredményeinek bemutatása és a fejlesztő csapat előtt álló év tevékenységeinek tervezése állt.

Az eseményen bemutatkozott a haza fejlesztésű CityZcan rendszer prototípusa is. A rendszert képes real-time adatokat gyűjteni és adatokat tárolni több érzékelőtől, például egy hőkamerától, egy nagy felbontású kameramodultól, egy részecskeérzékelőtől, egy gázérzékelőtől, valamint egy hőmérséklet- és páratartalom-érzékelőtől. A rendszer kommunikációs modulokat is tartalmaz, többek között Wi-Fi, Ethernet és GSM-modult a mobilkommunikációhoz. A mérési adatok egy HTML-oldalon keresztül megjeleníthetők és a felhasználó által vezérelhetők, az adatok tárolása és megosztása pedig a rendszer saját szerverén történik. A rendszer használatával a lakosok képesek valós idejű adatokat gyűjteni a forrópontokról és a légszennyezettségről, ami segíthet a hatékonyabb környezetvédelemben és az egészségesebb életkörülmények megteremtésében.

Lakossági felmérés Erzsébetvárosban

Erzsébetvárosban 2022 őszén elvégzett kérdőíves vizsgálat célja az volt, hogy megismerjük a kerületben élők és dolgozók véleményét és tapasztalatait a városi hőhullámokról és hőszigetekről. Mindkét jelenség kiemelten érinti az itt élőket a fás területek ritkasága és a zsúfoltan elhelyezkedő magas épületek miatt.

A vizsgálat rámutatott arra, hogy az itt lakók nagyon is tudatában vannak a városi klíma változásának, maguk is megfigyelik az átalakulás folyamatait, és követik a klímaváltozásról szóló híreket.

A lakók megfigyeléseit felhasználva készítettünk egy térképet azokról a helyekről, amelyek a hőhullámok alatt nehezen elviselhető mértékben felmelegszenek, vagyis a hősziget hatásnak kitettek lehetnek.

A megkérdezett lakosok a nyári hőhullám közeledtével figyelik az időjárás-előrejelzéseket és a hőhullámra vonatkozó figyelmeztetéseket. Ugyanakkor pontosabb hőmérsékleti adatokat szeretnének kapni közvetlen környezetükről, és tájékoztatást arról, hogy miként alkalmazkodjanak és hűtsék otthonukat.

A tavalyi évben a helyi lakosság a hőhullámokat egyéni megoldásokkal igyekezett átvészelni, amelyek plusz feladatokkal, illetve költségekkel jártnak.

Thermográfiai technológia felfedezése általános iskolás diákokkal

Mi lenne, ha láthatnánk, hogy a különböző tárgyak hogyan nyelik el, tükrözik és bocsátják ki a hőt? Mi lenne, ha megérthetnénk a hőstressz hatásait a testünkre és megtanulhatnánk, hogyan érezhetjük komfortosan magunkat különböző hőmérsékleti körülmények között? Ezek olyan kérdések, amelyeket az Hajós Alfréd Általános Iskola alsós diákjai szórakoztató és izgalmas felfedezőútjukon vizsgáltak a termográfiai technológia segítségével.

Az iskolás diákok különböző tárgyakat és anyagokat figyeltek meg egy termál kamerán keresztül, és megismerték, hogy a kamera képén megjelenő különböző színek és mintázatok mit jelentenek.

A termál kamera technológia egyre inkább elérhetővé válik, hiszen viszonylag olcsón hozzáférhetőek a mobiltelefonokhoz illeszthető kamerák. Azáltal, hogy a gyerekek megismerik ezt a technológiát, megtanulhatják megvizsgálni környezetükben a hőstressz okait és forrásait, valamint jobban megérthetik a hőkomfort hatásait az egészségükre és jóllétükre.

A termál kamerák felfedezése nagyszerű lehetőség a gyerekek számára a tudomány és a technológia megismerésére, és az életüket javító készségek fejlesztésére. A kamerával való mérés izgalmas és szórakoztató módja a tanulásnak, és segíthet a gyerekeknek megérteni a világot, amelyben élnek, és közben a kritikus gondolkodásuk és a problémamegoldó képességeik is fejlődnek.  

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101037293

bottom of page